Home-pijl

Het thema uit de negende Symfonie van Beethoven dat in je eerste vioolboek staat is heel bekend. Misschien kunnen je vader of moeder het wel meezingen!

Wonderkind

Ludwig van Beethoven was een wonderkind, net als Mozart. Toen hij 7 jaar was gaf hij al zijn eerste pianoconcert. Hij had alleen geen tijd om zolang te reizen als Mozart. Hij moest geld verdienen! 
Toen hij dertien jaar was kreeg hij al zijn eerste baantje, als hulp-organist. Hij werkte in een kerk in Bonn. Dat is een stad in Duitsland. Die kerk hoorde bij het kasteel van de man die de baas was in Bonn: de Keurvorst. Later mocht Beethoven ook altviool spelen in het orkest van de Keurvorst. Gelukkig hoefde Beethoven niet alleen maar te werken. Er waren veel mensen die merkten hoe muzikaal hij was. Soms kreeg hij geld om les te nemen bij beroemde componisten.

Beethoven in Wenen

In 1792 ging hij in Wenen wonen. Daar nam hij les bij Josef Haydn. Dat was een hele beroemde componist. 
Haydn vond niet alles goed wat Beethoven schreef. Beethoven hield zich niet zo aan de regels voor componeren en Haydn was bang dat het publiek dat niet goed zou vinden. Dat viel wel mee want Beethoven's muziek werd heel populair.

Boos

Beethoven kijkt op schilderijen vaak een beetje boos. Dat bozige kun je soms ook in zijn muziek horen. Dat vond het publiek niet erg. De kunst veranderde in die tijd zó dat de mensen het juist mooi vonden als je het gevoel van de componist in de muziek kon horen. Kunst en muziek uit die tijd noem je romantisch.

Zorgen

Misschien keek Beethoven wel zo boos omdat hij veel zorgen had. Hij kon namelijk steeds slechter horen. Op het laatst werd hij helemaal doof! Toen kon hij niet meer pianospelen en dirigeren. Componeren kon nog wel, want hij hoorde alle muziek in zijn hoofd.

Beethoven's symfonieën

De beroemdste werken van Beethoven zijn waarschijnlijk zijn symfonieën. Beethoven heeft negen symfonieën geschreven. Andere componisten vonden die symfonieën zo goed dat ze altijd een beetje zenuwachtig werden als ze zelf een symfonie gingen schrijven. Ze waren dan bang dat het niet zo goed zou worden als de symfonieën van Beethoven!

Een symfonie is een lang stuk voor een groot orkest. Het bestaat altijd uit verschillende delen. Het stuk dat in jouw boek staat is uit het vierde deel van de negende symfonie. 
Het is de melodie van een lied. Dat lied gaat erover dat alle mensen vrienden kunnen worden, als ze maar vrolijk zijn. 
Dat Beethoven op het eind van zijn symfonie ineens een koor en solozangers met het orkest liet meezingen was heel bijzonder. Iedereen was er namelijk aan gewend dat een symfonie  alleen door een orkest gespeeld werd. Zó verzon Beethoven steeds nieuwe dingen!