Home-pijl

In de schaduw van Westminster Abbey

Henry Purcell werd geboren in Londen, vlakbij Westminster Abbey. Dat is de beroemde kerk waar alle koningen van Engeland gekroond zijn.
Wanneer je in Londen bent geweest, heb je deze kerk vast gezien en anders herken je hem wel van een foto. In 1659, toen Henry Purcell geboren werd, zag de kerk er trouwens wel heel anders uit dan nu. De twee grote torens aan de voorkant waren namelijk nog niet gebouwd.

Zingen in het koninklijke koor

Toen Henry Purcell nog maar vijf jaar oud was, overleed zijn vader. Gelukkig kon zijn oom Thomas voor hem en voor zijn broertjes Edward en Daniel zorgen.
Thomas Purcell was muzikant en hij zong in de Chapel Royal. Dat was het koor dat optrad voor de koninklijke familie bij kerkdiensten en bij andere gelegenheden, zoals bruiloften en begrafenissen. Henry’s vader was ook lid geweest van de Chapel Royal en hij had zelfs opgetreden toen Charles II in 1661 in Westminster Abbey tot koning van Engeland werd gekroond.

Bij de Chapel Royal hoorde ook een kinderkoor en Thomas zorgde dat zijn neefje Henry hier een plekje kreeg. Later werd ook Henry’s broertje Daniel toegelaten tot het koor.

Als lid van de Chapel Royal kreeg Henry een goede muzikale opleiding. Hij begon al jong met componeren. De oudste compositie van hem die bewaard is gebleven is een verjaardagslied voor koning Charles II. Henry schreef dit werk toen hij tien jaar was.

Van alle muzikale markten thuis

Ook later bleef Henry Purcell nauw verbonden met het Koninklijk Huis. Toen hij de baard in de keel kreeg en dus niet meer kon zingen bij de Chapel Royal, kreeg hij een baantje om de instrumenten van de koning te onderhouden en om het orgel in Westminster Abbey te stemmen. Dat was natuurlijk een handige baan, want zo kon hij veel orgel studeren!

Later werd hij organist van Westminster Abbey én componist voor het koninklijke strijkorkest.

Purcell schreef muziek in allerlei verschillende genres. Héél veel stukken voor het hof, zoals odes (lofliederen), verjaardagsmuziek en muziek voor bruiloften en begrafenissen. Hij schreef ook veel kerkmuziek, toneelmuziek, instrumentale muziek en liederen.
Het stuk dat in je vioolboek staat, Country Dance, is balletmuziek uit de opera Dioclesian.

Te vroeg

Henry Purcell is helaas niet oud geworden. Hij was 36 jaar toen hij ernstig ziek werd. Zijn laatste opera, The Indian Queen, is afgemaakt door zijn broer Daniel, die ook componist was geworden.

Hij is begraven in zijn ‘tweede huis’, de Westminster Abbey. Naast het orgel, waar hij zoveel heeft gespeeld, staat een prachtig monument voor hem.