Home-pijl

Johann Sebastian Bach had het altijd druk. Hij heeft meer dan duizend muziekstukken geschreven. Misschien is dat wel een wereldrecord!

Altijd aan het werk 

Componeren was niet het enige werk dat hij deed. Hij was ook organist, dirigent en muziekleraar. Bovendien had hij twintig kinderen. Zijn vrouw zal meestal wel voor de kinderen gezorgd hebben, maar Bach gaf hun wel pianoles. Hij schreef voor zijn kinderen ook pianoboekjes met mooie muziek.

Kerkmuziek

Bach woonde in het oosten van Duitsland. De stad waar hij het langst heeft gewoond is Leipzig. Hij werkte daar bij de Thomaskerk. In de tijd van Bach wilden de mensen die naar de kerk gingen, elke week weer nieuwe muziek horen. Gelukkig maar, want daarom is er nu zoveel mooie muziek van Bach!

Muziek voor vorsten

Bach heeft niet alleen kerkmuziek geschreven. In de tijd dat Bach leefde (1685-1750) was Duitsland verdeeld in allemaal kleine landjes. De meeste van die landjes werden geregeerd door vorsten. Die hadden natuurlijk veel mooie muziek nodig voor feesten en concerten in hun kastelen. Soms vroegen ze Bach om muziek voor die feesten te schrijven.

Mooi ingewikkeld!

Bach hield van ingewikkelde muziek. Zijn muziek kun je vaak niet zo goed meezingen omdat veel partijen op een mooie manier door elkaar lopen. Dat heet polyfonie. Schilderijen uit de tijd van Bach zijn ook vaak ingewikkeld. Kleren en wolken op die schilderijen zijn bijvoorbeeld vaak heel kronkelig. De kunst uit die tijd noem je Barok. Bach schreef dus Barokmuziek.

Beroemd

Toen Bach leefde waren er wel mensen die hem heel goed vonden. Toch was hij niet superberoemd. Nu is het 300 jaar later. Misschien is hij nu wel de bekendste componist die ooit geleefd heeft. Over de hele wereld houden mensen van zijn muziek. Als jij verder bent op je viool zul je nog véél meer mooie stukken van Bach kunnen spelen.